Istorija hleba

Prvi hleb je nastao slučajno. Oko 2600g. pre nove ere jedan egipatski rob (njegovo ime se naravno izgubilo) uz vatru je pravio kolačiće od brašna i vode. Uhvatio ga je san, vatra se ugasila, a kolačići su ostali na toplom. Rezultat već znate: testo se diglo, a pečeni kolačići su bili mnogo ukusniji od tankih i tvrdih kakve su jeli do tada. Arheoloski nalazi u Egiptu pokazali su da su Egipćani stvarno poznavali proces pečenja hleba. Grčki mornari i trgovci su doneli iz Egipta brašno i tako se proizvodnja hleba proširila i po Evropi. Mlinari su u 13. veku bili najcenjenije zanatlije. Izum mlina oko 1800. godine omogućio je proizvodnju laganog belog hleba koji je bio izuzetno skup. U Britanskom muzeju u Londonu nalazi se hleb star oko 4000 godina! Pronađen je uz egipatske mumije koje su se sahranjivale sa hlebom, da ih hrani i na drugom svetu.

 
nazad