Prerada žita
Postupak pripremanja mlevne smeše ostvaruje se unutar silosa za žito u koji može biti dopremljano više vrsta pšenice sa različitim tehnološkim svojstvima. Nakon utvrđivanja optimalnih odnosa partija pšenice, a što se izvodi u laboratoriji podešavajući optimalna tehnološka svojstva mlevne smeše, pšenica se upućuje u postupak prerade.
Postupak prerade pšenice predstavlja kompleksan postupak selektivnog usitnjavanja koje se naizmenično u više faza smenjuje sa postupkom razvrstavanja mliva po krupnoći i kvalitetu.
Odeljenje za pripremu pšenice opremljeno je uređajem za automatsko merenje vlage pšenice kao i doziranje vode. Ovim se rešava problem ujednačenog vlaženja zrna, a tim i ustaljen kvalitet pripreme.
Brašno iz mlina, već sortirano u tipove, odlazi u silos za brašno ili na sitno pakovanje.
Iz silosa za brašno vrši se utovar u cisterne ili se brašno odvodi na liniju za uvrećavanje.